Eco-renovatie

Energiezuinig verbouwen en uw factuur verlagen

Met meer dan 1000 zonnepaneel- en warmtepompinstallaties en evenveel tevreden klanten, heeft Kilowattsolar een goede reputatie opgebouwd. Dankzij onze goede naam, vragen steeds meer klanten om begeleid te worden in een totaalconcept. Door het stijgen van de energieprijs en de bewustwording van het leefmilieu, wordt almaar meer energiezuinig gebouwd. We ondersteunen u graag in een energievriendelijke totaalrenovatie of nieuwbouw. Je huis op een zuinige en energievriendelijke klaarmaken voor de toekomst? Het kan, Kilowatt-Solar zorgt voor oplossingen op maat waar we luisteren naar uw wensen en noden, afhankelijk van je woning, levensstijl en budget. Kies je voor een kleine renovatie? Of kies je voor totale renovatie en nieuwbouw? Contacteer ons, zo maken we samen een overzichtelijke pakket met de nodige renovatiepremies om je huis zuinig en energievriendelijk te verwarmen en zo uw energiekosten te verminderen. We werken sinds 2009 met een steeds groeiend eigen installatieteam, goed opgeleid personeel en de beste leveranciers om u van de meest duurzame oplossingen te voorzien.

    • Vloerverwarming
    • Ventilatie systeem D en C
    • Isolatie: vloeren en gevel isoleren, bestaand dak isoleren
    • LED verlichting: energie-efficientie
    • Goede isolerende ramen en deuren
    • Canadese put of aardewarmtewiselaar
    • Koelcellen met warmterecuperatie
    • Energie-audit

Goed isoleren om minder te verbruiken

Wist u dat het grootste deel van uw energieverbruik naar verwarming gaat?

Om het energieverbruik van uw woning zo laag mogelijk te houden, trachten wij in eerste instantie om de warmtevraag van uw woning tot een minimum te beperken. Isolatie is dus een absolute must! Met goede isolatie bespaart u tot 30% op uw verwarmingsfactuur. En tegelijkertijd verbetert uw levenskwaliteit gevoelig. Isolatie is de beste investering die u in uw gebouw kunt doen.

De troeven van goede isolatie

Met isolatie houdt u zoveel mogelijk warmte binnen en vermijdt u energieverliezen. U betaalt minder voor uw energie en verbetert uw levenskwaliteit. Isoleren betekent immers:

    • een stabiele en aangename temperatuur
    • een warm huis in de winter, een koel huis in de zomer
    • minder tochtstromen en minder vocht
    • een hoger akoestisch comfort
    • een lagere CO2-uitstoot
    • en natuurlijk lagere energiefacturen!

 

Isoleren van kelder tot zolder

In een gebouw verdwijnt de energie vooral langs boven. Daarom moet u dus in de eerste plaats uw dak of zoldervloer isoleren. Daarna komen de muren, de ramen, de deuren de vloeren.

Oplossingen voor een goede isolatie

Er bestaan heel wat isolatieoplossingen en -technieken, zowel langs binnen als langs buiten. Isolatiematerialen kan je onderverdelen in vijf grote groepen:

    • materialen van minerale oorsprong (minerale wol, cellenglas, perliet)
    • plantaardige materialen (kurk, hout- of cellulosevezels, hennep, linnen…)
    • materialen van dierlijke oorsprong (zuivere wol)
    • kunststofmaterialen (polystyreen, polyurethaan, pvc)
    • thermoreflecterende isolatie

 

In vele gevallen wordt isolatie gesubsidieerd. Wij zoeken graag voor u uit welke subsidies in uw geval van toepassing zijn.

Uw isolatie sluit de lucht in. Zo wordt de mogelijkheid om de warmte door te geven tot een minimum beperkt. Bij isolatie is vooral de thermische weerstand (R) belangrijk. Hoe hoger de ‘R’, hoe performanter het isolatiemateriaal.

Een Aardewarmtewisselaar of Canadese Put

Een aardwarmtewisselaar (of Canadese put) is een buis of buizennet onder de grond waarlangs aangezogen buitenlucht in de woning wordt gebracht. Tijdens dat ondergrondse transport wordt de bodemtemperatuur langzaam op de lucht overgedragen. Daardoor verbruikt uw centrale verwarming minder energie.

Werking

De buizen van de aardwarmtewisselaar moeten minimaal 2 meter diep in de grond liggen. Dan liggen ze in een omgeving met een constante temperatuur. Op een bepaalde afstand van de woning komt het buizennet terug aan de oppervlakte. Daar zuigt het zo traag mogelijk verse buitenlucht aan. Door die trage aanzuiging wordt de grondtemperatuur overgedragen op de lucht in de buizen. Op die manier koelt de lucht af in de zomer en warmt hij op in de winter. Uw cv en/of airco moet dus veel minder energie verbruiken om die lucht op te warmen of af te koelen.

Nog energievriendelijker wordt het als u uw aardwarmtewisselaar combineert met een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwinning (“balansventilatie”). Daarmee brengt de warmte van de afgevoerde vervuilde of vochtige lucht de aangevoerde verse lucht op kamertemperatuur.

In de winter brengt uw aardwarmtewisselaar voorverwarmde lucht in de woning. U heeft dus minder energie nodig om die op comforttemperatuur te brengen. In de zomer zorgt de aangezogen lucht voor verkoeling in huis. U kiest een type volgens uw ruimte. De horizontale versie kunt u bij voorbeeld ook op de bodem van een voldoende grote vijver laten installeren. De verticale versie is handiger in kleine tuinen. Er is geen lucht- of bodemvervuiling. Het vraagt weinig onderhoud.

Premies en subsidies

Vlaanderen Warmtepompen komen in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie (30% van de kostprijs exclusief btw van de in aanmerking genomen werkzaamheden). Men moet aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de premie (o.a. hoogte van het inkomen), woning minstens 25 jaar oud, enkel voor eigenaars-bewoners of voor verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor. Er moet minstens voor € 10.000 geïnvesteerd worden (excl. BTW). In Vlaanderen geven de netbeheerders een maximumpremie van 1.700 euro voor de plaatsing van een warmtepompen.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest Afhankelijk van het inkomen krijg je een premie die schommelt tussen 2.000 en 2.500 euro met een maximum van 30 % van het factuurbedrag.

Ventilatie en warmte terug winning

Ventileren is belangrijk om het klimaat in uw woning gezond te houden. Nieuwbouwwoningen zijn vaak zo goed geïsoleerd dat de kosten voor verwarming tot een minimum beperkt worden. Een goede isolatie heeft echter ook gevolgen voor uw ventilatie. Hoe beter de isolatie, hoe slechter de ventilatie. Frisse buitenlucht heeft immers geen kans meer om binnen te komen.

Waarom ventileren

Ventileren is nodig om ons van zuurstof te voorzien, maar ook verbrandingstoestellen (zoals de kachel, de geiser en het gasfornuis) hebben zuurstof nodig om te kunnen branden. Ventilatie is bovendien nodig om vervuilde lucht af te voeren. De binnenlucht wordt voortdurend vervuild door allerlei luchtjes, verbrandingsgassen, rook, stof, enzovoorts. Ook ontstaat er in de woning veel woonvocht door koken, douchen, ademen, wassen etc. Gemiddeld is dat zo’n 10 liter vocht per dag, een emmer. Dit vocht moet afgevoerd worden door te ventileren.

Hoe moet ik ventileren 

De traditionele manier is het plaatsen van een afzuigsysteem. Via ramen, deuren en kieren moet de verse lucht binnenkomen. Dit systeem is echter niet bepaald duurzaam met energie. Om deze reden is er gezocht naar een systeem dat afgewerkte lucht uit de woning afzuigt en verse lucht naar binnen brengt met een minimum aan energieverlies. Het systeem wordt gerealiseerd met een zogenaamde Warmte Terug Win unit (WTW). Een WTW zuigt de afgewerkte lucht af en blaast verse lucht in. Tijdens dit proces wordt de afgewerkte lucht door middel van een zogenaamde tegenstroomwisselaar gebruikt om de verse lucht op te warmen, zonder dat de afgewerkte lucht weer terug kan in de woning. Zo blijft 95% van de warmte behouden.

Wat is zomernachtventilatie

In de warme zomermaanden is het buiten ’s nachts vaak koeler dan binnen. Normaal zou u dan uiteraard alle ramen open zetten om de woning te koelen. Omdat bij vele nieuwe energiezuinige woningen de ventilatie mogelijkheden tot een minimum zijn beperkt kan een WTW-unit met een zogenaamde By-pass worden toegepast. Door deze by-pass wordt de buitenlucht om de warmtewisselaar heen geleid kunt u dus direct met buitenlucht ventileren.

Volg Kilowatt Solar op Facebook Volg Kilowatt Solar Wallonie Download het charter van vertrouwen Volg Kilowatt Solar op Twitter