Opgelet bij groepsaankoop zonnepanelen, klachten en misleiding

De gevaren van groepsaankopen bij zonnepanelen

Groepsaankopen winnen steeds meer aan populariteit. Het lijkt ook een heel simpel principe. Door het grote volume kan men een lagere prijs hanteren dan wanneer iedereen individueel bestelt. Maar zeker bij zonnepanelen is dit in de praktijk niet zo simpel.

Goedkoop is duurkoop.

Een uitdrukking die als geen ander past bij zonnepanelen! Het is de bedoeling dat uw installatie voor minstens 25 jaar zo efficiënt mogelijk blijft werken. Na deze periode kunt u de rekening pas echt maken. 

Door de grote vraag naar zonnepanelen is er een enorme concurrentie.

Dit leidt tot prijsdruk en lage marges voor de gehele keten van fabrikanten tot leveranciers. Er is dus niet veel ruimte om nog een extra korting te geven, ondanks het groter volume. Hier komt nog bij dat de organisator van een groepsaankoop dit ook niet kosteloos doet. De installateurs moeten dus een andere manier vinden om een lagere prijs aan te kunnen bieden. Dit gaat vaak ten koste van de kwaliteit van de installatie en materialen. En dat is net wat je niet wilt bij een installatie die minimum 25 jaar moet meegaan.

Standaard pakketten

Bij groepsaankopen wordt er heel veel gebruik gemaakt van standaard pakketten. Daarbij koop je een pakket dat bestaat uit zonnepanelen, een bepaalde omvormer en bevestigingsmateriaal. Klinkt eenvoudig, maar pas op! De combinatie zonnepanelen en omvormer is volledig afhankelijk van de situatie (hellingshoek, oriëntatie, schaduw).  Er moet echt eerst een berekening worden gemaakt voordat een pakket kan worden samengesteld. Anders zal de installatie niet optimaal renderen. De ‘beste’ zonnepaneelconfiguratie is subjectief, elke woning is uniek, elk huis of bedrijf heeft andere behoeften. Er zijn honderden verschillende panelen en omvormers. Een standaardpakket houdt dus niet veel steek.

Kwaliteit van de zonnepaneleninstallatie

Het is voor een leverancier niet zo moeilijk om de goedkoopste producten aan te bieden om een deal te sluiten: low budget zonnepanelen, een Chinese omvormer en een bevestiging die snel op het dak wordt geklikt. Van buitenaf zal het er mooi uitzien, maar schijn bedriegt. Baseer jouw keuze daarom nooit alleen op prijs! Je doet een investering voor minimum 25 jaar. Een investering in kwaliteit komt na de volledige levensduur van de installatie meestal het goedkoopste uit!

De organisatoren promoten hun eigen kwaliteitslabel. Hoe streng die kwaliteitsnormen precies zijn, kan u als consument moeilijk verifiëren. Natuurlijk is het als leek moeilijk om verschillende offertes en bedrijven te vergelijken. Daarom zijn er enkele kwaliteitslabels ingevoerd die het kaf van het koren scheiden.
RESCert is een certificaat van bekwaamheid van de installateur. Het is een bewijs dat een persoon over de nodige competenties beschikt om hernieuwbare energiesystemen te ontwerpen en te realiseren.

Wij als Kilowatt-Solar, staan reeds meer dan 10 jaar paraat voor vertrouwen, tevredenen klanten, kwaliteit, service, eigen personeel uit de streek en beschikken over deze bekwaamheid- en kwaliteit certificaten.

Vals gevoel van betrouwbaarheid bij groepsaankopen zonnepanelen

De organisatoren van groepsaankopen gaan vaak een partnership aan met een bekende naam zoals een provincie of krant. Ze doen dit om een (vals) gevoel van betrouwbaarheid uit te stralen. Want als zo een grote naam zich verbindt aan de groepsaankoop, zal het wel in orde zijn. FOUT! In praktijk hebben deze instanties zo goed als geen inspraak in het proces. Verder beschikken ze ook niet over voldoende kennis om goed te kunnen oordelen over een technische installatie als zonnepanelen. Daar zijn specialisten voor nodig.

Voorschot en wachttijden

Er wordt vaak een voorschot gevraagd alvorens de leverancier het dak komt inspecteren. Als je na de inspectie beslist om toch niet verder te gaan met de groepsaankoop, wordt het voorschot terugbetaald. Een heel omslachtige procedure als je dit vergelijkt met een lokale installateur.

De periode van het moment van inschrijving tot het moment van installatie kan blijven aanslepen. Mensen moeten maandenlang wachten tot hun zonnepaneleninstallatie volledig in orde en gekeurd is. Elke maand dat je moet wachten, is een maand opbrengst (en dus geld) gemist. Zo wordt de goedkopere prijs van de groepsaankoop al snel teniet gedaan.

Weinig transparantie

Welke panelen, welke omvormer, welk bevestigingsmateriaal, welke installateur? Allemaal vragen die lang niet beantwoord worden bij een groepsaankoop. Dat maakt het moeilijk om de kwaliteit van het aanbod te bepalen. Er bestaat ook geen wettelijke standaard waaraan de installaties moeten voldoen.

Wie komt installeren?

Het is niet omdat een bepaald bedrijf de veiling van de groepsaankoop gewonnen heeft dat deze installateur uw zonnepanelen ook komt leggen. Het grote aantal installaties dat er bij een groepsaankoop komt kijken, heeft al vaker gezorgd voor lange wachttijden. Daarom kunnen installateurs zich vaak ook inschrijven zonder aan de veiling mee te doen. Het bedrijf dat de groepsaankoop ‘gewonnen’ heeft, kan hun dan contacteren om in onderaanneming installaties te verzorgen.

De kwaliteit van de winnaar is dus niet noodzakelijk dezelfde als die van de installateur die ter plaatse komt. Deze werkwijze zorgt ook voor een extra partij die betaald moet worden, wat nog meer druk op de prijzen zet. Verder zorgt dit ook voor onduidelijke communicatie indien er service nodig is. Wie contacteer je dan? De organisator van de groepsaankoop? De ‘winnende’ partij? De installateur die in onderaanneming werkt? Installateurs die meedingen in groepsaankopen hebben een zeer beperkte marge en zijn zo klein dat ze niet staan te springen voor mensen die problemen hebben met hun installatie. U hoeft zich dus ook geen illusies te maken bij de service nadien. Persoonlijke opvolging is niet gegarandeerd. De organisator doet enkel steekproeven om de kwaliteit te meten. Het is onmogelijk om na te gaan of bij iedere klant alles naar wens verloopt.

Veel installateurs die participeren in groepsaankopen voor zonnepanelen houden het na een paar jaar al bekeken. Als u de pech heeft dat uw installateur ermee stopt, zijn er geen garanties dat u nadien zal worden verder geholpen.

Geen standaard opmeting

Het is niet zeker dat de installateur uw dak komt bekijken voordat hij aan de plaatsing begint. Bij de meeste groepsaankopen is een opmeting eerder uitzondering dan regel. Hierdoor kunnen er in een later stadium problemen opduiken waarvoor u de kosten zult moeten dragen.

Zonder opmeting kan er geen goede rendementsberekening gemaakt worden. Hellingshoek, oriëntatie en schaduwvorming bepalen het potentieel rendement van uw dak. Op basis van deze gegevens en uw jaarlijks (geschat) verbruik, wordt de benodigde installatie berekend. Als niet alle gegevens beschikbaar zijn, kan de berekening niet volledig kloppen.

Geen schaduwmeting

“Schaduw is nefast voor een fotovoltaïsche installatie,” zegt Vanparys, expert bij Testaankoop. Hou dus rekening met schoorstenen, gebouwen en bomen in de buurt. “U kunt de installateur vooraf een schaduwmeting laten doen, maar die is niet standaard voorzien. De consument moet daarvoor 125 tot 200 euro betalen.” Er zijn wel technische oplossingen met micro-omvormers en optimizers om het effect van schaduw te verminderen, maar dat zal de prijs opdrijven.

Bij Kilowatt-Solar is de schaduwopmeting wel standaard omdat we weten dat schaduwvorming een heel grote invloed heeft op de opbrengst van uw zonnepanelen. Wij willen onze klanten steeds de best mogelijke oplossing aanbieden en daar is een schaduwmeting een belangrijk onderdeel van.

Garanties in de praktijk

De meeste installateurs geven 10 jaar productgarantie op omvormer en zonnepanelen, en 25 jaar lineaire vermogensgarantie op de panelen. Dat betekent dat ze na 25 jaar nog minimum 80% van hun vermogen moeten opbrengen. Maar wat als u bijvoorbeeld een Chinees merk heeft gekocht?

Veel Chinese fabrikanten hebben geen onderneming in Europa. Enig idee wat de fabrieksgarantie dan waard is? Als uw installateur niet wil meewerken, zult u zich moeten richten tot het Chinese bedrijf.  Vooral voor omvormers is dit een belangrijk issue, die zijn namelijk het meest kwetsbaar.

Leer uit de fouten van anderen

We zien tot onze grote spijt zeer veel problemen bij groepsaankopen. Het aantal personen dat zich inschrijft voor de groepsaankoop ligt ook veel hoger (5x) dan het aantal dat daadwerkelijk tot plaatsing overgaat.

Provincie Antwerpen is ondertussen gestopt met de groepsaankopen rond groene energie en zonnepanelen. “Het probleem was dat bij de zonnepanelen de kwaliteit niet altijd even goed was.”, klinkt het in de Gazet van Antwerpen.

Conclusie

Goedkoop is duurkoop. Een uitdrukking die als geen ander past bij zonnepanelen! Het is de bedoeling dat uw installatie voor minstens 25 jaar zo efficiënt mogelijk blijft werken. Na deze periode kunt u de rekening pas echt maken. Betrouwbaarheid, kwaliteit, rendement en service zijn allemaal factoren waar u op moet letten bij het kiezen van een installateur. Groepsaankopen zijn daarom geen goed idee.

“The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten” – Benjamin Franklin

Bron: wat groepsaankopen u niet vertellenRadio 2

Een zonnepanelen, airco of warmtepompen specialist gezocht?

Tussen 2025 en 2030 is meer dan een verdubbeling van de huidige elektriciteitsprijs voorzien. Voorkom deze aanslag op uw portefeuille en leg nu een aanvaardbare prijs vast voor uw elektriciteit met zonne-energie van Kilowatt-Solar BV.

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor advies op maat aangaande de installatie van zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen.

Volg Kilowatt Solar op Facebook Volg Kilowatt Solar Wallonie Download het charter van vertrouwen Volg Kilowatt Solar op Twitter